Μηνύματα φωτός

-Ευτυχισμένος αυτός που γνωρίζει,τι είναι αγάπη προς τον Ιησού Χριστό και περιφρονεί τον εαυτόν του χάριν αυτής της αγάπης.
-Αγάπησε ψυχή ολόθερμα τον Ιησού Χριστό.Αυτόν να θεωρείς φίλο σου,Αυτόν,που έστω και αν όλοι σε εγκαταλείψουν,δεν θα σε αφήσει ποτέ,ούτε θα επιτρέψει να καταστραφείς.
-Αν σε κάθε σου ανάγκη επικαλείσαι τον Ιησού Χριστό,θα Τον έχεις πάντοτε κοντά σου.Αν ο Χριστός είναι μαζί σου,κανείς εχθρός δεν μπορεί να σε βλάψει.
-Να είσαι ταπεινός και ειρηνικός και ο Ιησούς Χριστός θα είναι μαζί σου
-Να είσαι ευσεβής και πράος και ο Ιησούς Χριστός θα είναι μαζί σου.
-Κάνε τον Ιησού Χριστό βασιλιά της καρδιάς σου και θα είσαι πάντα ευτυχισμένος.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Το συμβόλαιο του Σταυρού


Τώρα που θα προσκυνήσετε τον Σταυρό θέλω να ξέρετε κάτι, ότι η προσκύνηση του Σταυρού είναι σαν μία διαθήκη.
Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, όπως όταν κάνουμε τα συμβόλαια και λέμε ότι με αυτήν μου την υπογραφή μεταφέρω αυτό μου το σπίτι στο παιδί μου. Κάθε υπογραφή για ένα συμβόλαιο είναι πολύ σημαντική, γιατί αλλάζουν κάποια πράγματα.
Τώρα που θα φιλήσετε τον Σταυρό θέλω να ξέρετε, ότι ο Θεός σας ζητάει την καρδιά σας. Ζητάει να νιώσετε τον πόνο Του που είχε σαν Πατέρας, όταν θυσίαζε τον Γιό Του. Θέλει να νιώσετε την πίκρα που είχε, όταν έστελλε τον αθώο Του Γιό και εμείς οι άνθρωποι Τον βασανίσαμε τόσο πολύ, Του βάλαμε το ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι, Τον τρυπήσαμε με την λόγχη στην πλευρά, Του μπήξαμε καρφιά στα χέρια και στα πόδια, για να Τον δούμε ψηλά στον Σταυρό και ακόμα από κάτω ουρλιάζαμε που υπέφερε τόσο πολύ! Πόσο ανόητοι είμαστε εμείς οι άνθρωποι! Τον Υιό του Θεού Τον κάναμε να υποφέρει τόσο πολύ!
Ένας πατέρας όταν βλέπει το παιδί του να υποφέρει, δεν πικραίνεται; Εσείς δεν πικραίνεστε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να υποφέρουν; Ναι. Πόσο μάλλον όταν βλέπει ο Θεός Πατέρας τον Γιό Του πάνω στο Σταυρό να υποφέρει. Είναι μεγάλη υπόθεση να το νιώσετε αυτό.

Ο ασπασμός του τιμίου Σταυρού και τα βαθιά μηνύματα του

Γι’ αυτό, τουλάχιστον εσείς που ήλθατε με πολύ αγάπη εδώ σήμερα στην Εκκλησία για να προσκυνήσετε τον Σταυρό, πριν έλθετε κάνετε μία εξομολόγηση μέσα σας και πείτε: «Θεέ μου, σαν άνθρωποι κάναμε πολλά λάθη και Σε πικράναμε πολύ. Με τις πέντε μας αισθήσεις μολύναμε το σώμα και τη ψυχή μας, Σε πληγώσαμε πολύ, συγχώρεσε μας…».
Ξέρετε για ποιό λόγο σας ζητάει να το κάνετε αυτό; Γιατί τώρα που θα φιλήσετε τον Σταυρό του Γιού Του, Εκείνος θα σας δώσει το πιο πολύτιμο δώρο, που είναι η ευσπλαχνία. Αλλά για να σας δώσει την ευσπλαχνία, πρέπει κι εσείς να είστε ευσπλαχνικοί. Για να σας δώσει το έλεος Του, πρέπει κι εσείς να είστε ελεήμονες στους άλλους. Για να σας δώσει την αγάπη Του, πρέπει κι εσείς να ζείτε με την αγάπη. Εκείνος ταπεινώθηκε και ζητάει οι ταπεινοί να έλθουν κοντά Του. Οι εγωιστές δεν έχουν θέσει κοντά Του.
Γι’ αυτό, η στιγμή που θα έλθετε τώρα να ασπαστείτε τον Σταυρό, μην νομίζετε ότι είναι κάτι το απλό και πείτε: «Θα ασπαστώ τον Σταυρό και θα κάτσω στην άκρη». Λάθος. Είναι η ώρα που η Χάρις του Αγίου Πνεύματος θα μπει βαθιά στις καρδιές σας, για να σας ευλογήσει! Θα μπει βαθιά στις ψυχές και στα σώματα σας, για να τα καθαρίσει! Θα μπει βαθιά στον νου σας, για να τον αγιάσει! Θα μπει βαθιά μέσα σ’ αυτήν την καρδιά που χτυπάει συνέχεια, για να της δώσει πολύ δύναμη αγάπης!
Άλλοι τώρα θα έλθουν να Τον προσκυνήσουν σαν παιδιά Του και άλλοι σαν εχθροί Του.
Πολλοί έρχονται και προσκυνούν και ομολογούν τον Χριστό λέγοντας: «Ναι, είμαστε χριστιανοί» αλλά οι κακίες τους, τα μίση τους, οι φθόνοι τους, οι ζήλιες τους δείχνουν ότι δεν είναι παιδιά του Θεού, αλλά απλώς δημιουργήματά Του; Παιδιά του Θεού είναι εκείνοι που Τον σέβονται, που Τον αγαπούν, που Τον εμπιστεύονται απόλυτα, που Τον υπακούν με πλήρη υποταγή στο θεϊκό Του θέλημα. Αυτά είναι τα παιδιά Του.
Εσείς πως θα έλθετε να Τον προσκυνήσετε; Σαν ξένοι ή σαν παιδιά Του; Αν έλθετε σαν παιδιά Του, ελάτε και πείτε Του: «Ουράνιε μας Πατέρα, συγχώρεσε μας που με τα λάθη μας πικραίνουμε και σταυρώνουμε τον Γιό Σου. Από σήμερα όμως, δεν θα είναι μόνο δικός Σου Γιός, αλλά θα είναι και ο αγαπημένος μας Βασιλιάς, γιατί επέτρεψες ο Γιός Σου σαν Θεός να γίνει και άνθρωπος. Όπως η Παναγία, η Μανούλα Του, Τον αγάπησε σαν Γιό της και Θεό της, έτσι κι εμείς από σήμερα θα Τον αγαπάμε και σαν Θεό μας, αλλά και σαν Γιό μας και Βασιλιά μας».
Μακάριοι αυτοί που θα έλθουν μ’ αυτές τις σκέψεις να ασπαστούν τον τίμιο Σταυρό!

Τρία πράγματα μας ζητάει σήμερα ο Θεός. Βάλτε τα καλά στο μυαλό σας:
·      να Τον εμπιστευτούμε απόλυτα,
· να εφαρμόσουμε το θείο Του θέλημα με πλήρη υποταγή και
·      να Τον αγαπήσουμε όπως αγαπά μια μάνα τα μώρα της, που η μητρική της αγάπη είναι πολύ δυνατή.
Σήμερα, σας καλώ όλες τις γυναίκες και τους άντρες, να Τον πονέσετε όπως Τον πόνεσε η Παναγία σαν μητέρα. Δείτε Τον σαν Θεό σας, αλλά και σαν άνθρωπο, γιατί είναι Θεάνθρωπος. Σαν άνθρωπο νιώστε Τον, ότι σήμερα υποφέρει το δικό σας αίμα, το δικό σας παιδί, η δική σας η αγάπη, γιατί ο κάθε γιός για την μάνα είναι ο βασιλιάς της. Και σήμερα ο Χριστός έρχεται σαν Βασιλιάς Θεός, αλλά και σαν Βασιλιάς άνθρωπος.
Μακάριοι αυτοί που θα Τον δεχτούν έτσι. Τότε θα έχει πολύ μεγάλη αξία το φίλημα που θα κάνετε στον Σταυρό του Χριστού. Τότε θα πάρετε την Χάρη Του, την δική Του αγάπη και ευσπλαχνία και θα την μεταφέρετε σαν ευλογία στα σπίτια σας, στον περίγυρο σας  και στον κόσμο.

Επίλογος

Εύχομαι η σημερινή μέρα να είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες μέρες, γιατί θα είναι μια μέρα που θα αλλάξετε ζωή.
Για χάρη αυτής της Αγάπης, αυτού του Βασιλιά, θα είστε καλύτεροι, θα γίνετε συνετότεροι, θα είστε πιο ευσπλαχνικοί, θα είστε πιο ταπεινοί, θα είσαστε πιο γλυκοί άνθρωποι.
Εύχομαι σήμερα ο Σταυρός του Χριστού να αλλάξει την ζωή μας και να γίνουμε ένα μ’ Εκείνον, όπως ήταν ένα η μαμά Του κι Εκείνος, γιατί δεν έπαυε Εκείνη να Τον αγαπά σαν Θεό της αλλά και σαν Γιό της. Στο σταυρό Τον έβλεπε και Τον φώναζε: «Γλυκό μου Μωρό, πόσο πολύ υποφέρεις! Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκιά μου άνοιξη, μάτια της ψυχής μου…». Έτσι είναι ο γιός κάθε μάνας.
Μακάρι σήμερα, σαν μάνες και σαν πατεράδες να Τον λατρέψετε και να Τον αγαπήσετε και από σήμερα να νιώθει ότι έχει μεν την πίκρα που Τον σταύρωσαν οι άνθρωποι, αλλά σήμερα θα βρει πολλές μητρικές και πατρικές καρδιές, που θα Τον κλείσουν μέσα στην καρδιά Τους με όλη την τρυφερότητα που ξέρει μια μάνα και ένας πατέρας να κρύβει ένα παιδί.
Σήμερα έχετε την μοναδική ευκαιρία να Τον αγαπήσετε, σαν Βασιλιά Θεό σας και σαν Βασιλιά Γιό σας, γιατί σαν άνθρωπος υπέφερε, όχι σαν Θεός.
Εύχομαι αυτό να γίνει σήμερα σε όλους μας. Αμήν.
    
Κήρυγμα πατρός Ελπιδίου (Ύψωση του Τιμίου Σταυρού 2014)