Μηνύματα φωτός

-Ευτυχισμένος αυτός που γνωρίζει,τι είναι αγάπη προς τον Ιησού Χριστό και περιφρονεί τον εαυτόν του χάριν αυτής της αγάπης.
-Αγάπησε ψυχή ολόθερμα τον Ιησού Χριστό.Αυτόν να θεωρείς φίλο σου,Αυτόν,που έστω και αν όλοι σε εγκαταλείψουν,δεν θα σε αφήσει ποτέ,ούτε θα επιτρέψει να καταστραφείς.
-Αν σε κάθε σου ανάγκη επικαλείσαι τον Ιησού Χριστό,θα Τον έχεις πάντοτε κοντά σου.Αν ο Χριστός είναι μαζί σου,κανείς εχθρός δεν μπορεί να σε βλάψει.
-Να είσαι ταπεινός και ειρηνικός και ο Ιησούς Χριστός θα είναι μαζί σου
-Να είσαι ευσεβής και πράος και ο Ιησούς Χριστός θα είναι μαζί σου.
-Κάνε τον Ιησού Χριστό βασιλιά της καρδιάς σου και θα είσαι πάντα ευτυχισμένος.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

H Κλίμακα των αρετών -Αγίου Ιωάννη του Σιναΐτη

H Κλίμακα της Ορθοδοξίας


H Κλίμακα, ΚΑΚΩΣ δεν διδάσκεται στα σχολεία και μάλιστα θα έπρεπε να διδάσκεται σε ένα μάθημα αρετής το οποίο λείπει από τα σχολεία μας.Περιληπτική παρουσίαση των σταδίων της κλίμακας

Παραθέτω παρακάτω την Κλίμακα της Ορθοδοξίας όπως έχει παρουσιαστεί από τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή κα μπορείτε πλέον να την βρείτε στα Άπαντα αυτού.

Η περιβόητη Κλίμακα της Ορθοδοξίας ή πιο ΟΡΘΑ της ΑΓΑΠΗΣ αφορά τα 11 παρακάτω στάδια τα οποία πρέπει να περάσει η ψυχή για να ολοκληρωθεί. Αυτά είναι:


Η αοργησία , η οκνηρία, η μνησικακία, το ψεύδος, η ακηδία, η γαστριμαργία, η κενοδοξία , η περηφάνια, η ταπεινοφροσύνη, η διάκριση και τέλος η απάθεια.

Θα αναλύσω με μία μόνο φράση το κάθε στάδιο:

ΑοργησίαΗ ικανότητα ενός ανθρώπου να μην επιτρέπει να οργίζεται αποτελεί μια ΠΗΓΗ ηρεμίας από την οποία δεν θα προκύψουν άσχημα λόγια που θα πληγώσουν ανθρώπους τους οποίους αγαπάει.

Η οκνηρία
Επιπτώσεις έχει στο στάδιο των οικονομικών προβλημάτων που θα προκύψουν από αυτή, αλλά και σε άλλα που έχουν να κάνουν με τους πνευματικούς αγώνες που θα πρέπει να γίνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η ψυχή.

Η μνησικακία
Είναι η πηγή του μίσους και εμποδίζει κάθε εκδήλωση αγάπης, αφού ο μνησίκακος υπηρετεί το κακό που θα προκύψει από το μίσος που υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων, αφού επιλέγουν αν θα το επιτρέψουν να εμφανιστεί ή όχι. Σημαντικότατος παράγων αγάπης αποτελεί η ΠΑΝΤΕΛΗΣ έλλειψη του χαρακτηριστικού αυτού που υπάρχει λίγο ή πολύ σε όλους μας.

Το ψεύδος
Το ψέμα ΠΑΝΤΑ αποκαλύπτεται και μας αφήνει έκθετους. Η αλήθεια ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Η ακηδίαΗ ικανότητα να μην κριτικάρουμε τα λάθη των άλλων μας επιτρέπει να μην προκαλούμε το μένος προς τους άλλους αλλά και από τους άλλους προς εμάς. Εδώ αναφέρεται και η περιβόητη φράση του Κυρίου που λέει να βγάλουμε πρώτα το δοκάρι από το δικό μας μάτι και έπειτα να προσπαθήσουμε να βγάλουμε το αγκαθάκι από το μάτι του άλλου.

Η γαστριμαργία
Αποτελεί αίτιο θανάτου για όσους δεν επιλέγουν να αποφύγουν τροφές που βλάπτουν αλλά σε συνδυασμό με τον Πνευματικό αγώνα της νηστείας μας παρέχει την δυνατότητα να ανεβάσουμε την προσευχή σε επίπεδα ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ και επιτρέπει να γίνει προσευχή δακρύων στην οποία ΔΕΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΘΕΟΣ, αν και ΔΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε και όχι αυτό που ζητάμε.

Η κενοδοξία
Η αλαζονεία αλλά και η ματαιοδοξία δεν επιτρέπουν να ανεβεί σε υψηλά επίπεδα ο πνευματικός αγώνας που θα μας οδηγήσει να πνίξουμε τα σκουλήκια της αγάπης όπως η ζήλεια και ο εγωισμός.

Η περηφάνια
Αποτελεί όμοιο με το προηγούμενο γνώρισμα τα οποία πρέπει να εκλείψουν για να φτάσουμε σε υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας και στη συνέχεια διαμέσω της ταπείνωσης να φτάσουμε στην ολοκλήρωση.

Η ταπεινοφροσύνη
Αποτελεί το ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ στοιχείο για να φτάσει κανείς στην γνώση και στην ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ της ψυχής. Είναι η κορυφή αφού τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν πνευματικούς αγώνες διατήρησης των κεκτημένων και απόλαυσης χαρακτηριστικών ΕΥΤΥΧΙΑΣ.

Η διάκριση
Με οδηγό την ταπείνωση φτάνει κανείς στην διάκριση όπου ασκείται ΣΥΝΕΧΩΣ μέχρι να μην λανθάνει.

Η απάθεια
Δεν είναι το γνώρισμα όπου δεν αισθάνεται κανείς όπως νομίζουν ορισμένοι αφού η απάθεια είναι το γνώρισμα εκείνο στο οποίο ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ και αφορά τις συνέπειες των σφαλμάτων που καλούνται Αμαρτίες.

Όταν φτάσει κανείς στην απάθεια αισθάνεται την αγάπη σε όλο της το μεγαλείο, χωρίς να πονά αλλά με πολλές θλίψεις που προκύπτουν από αγάπη για όσους πάσχουν. ΔΕΝ ΜΙΣΕΙ ούτε στο απειροελάχιστο και γίνεται χαλί να τον πατήσεις για όσους αγαπάει.


Τα σκαλοπάτια της κλίμακας των αρετών κατά τον Άγιο Ιωάννη, που πρέπει ν΄ανέβει ο μοναχός (και κατ' επέκταση ο λαϊκός, αλλά όχι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο) είναι 30 και όχι 11. Τα σκαλοπάτια αυτά είναι τα παρακάτω:

1. Αποταγή
2. Απροσπάθεια
3. Ξενιτεία
4. Υπακοή
5. Μετάνοια
6. Μνήμη θανάτου
7. Χαροποιό πένθος
8. Αοργησία
9. Αποφυγή μνησικακίας
10. Αποφυγή καταλαλιάς
11. Αποφυγή πολυλογίας
12. Αποφυγή ψεύδους
13. Αποφυγή ακηδίας
14. Αποφυγή Γαστριμαργίας
15 Αγνεία
16. Αποφυγή φιλαργυρίας
17. Αποφυγή αναισθησίας
18. Μείωση ύπνου, αύξηση προσευχής
19. Αγρυπνία
20. Γενναιοφροσύνη
21. Αποφυγή κενοδοξίας
22. Αποφυγή υπερηφανείας
23. Αποφυγή λογισμών βλασφημίας
24. Πραότητα και απλότητα
25. Ταπεινοφροσύνη
26. Διάκριση
27. Ησυχία
28. Προσευχή
29. Απάθεια
30. Αγάπη, ελπίδα και πίστη


(Πηγή: "Κλίμαξ" του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου, μετάφραση Αρχιμ. Ιγνατίου, Εκδόσεις Ιεράς Μονής Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής 2006)