Μηνύματα φωτός

-Ευτυχισμένος αυτός που γνωρίζει,τι είναι αγάπη προς τον Ιησού Χριστό και περιφρονεί τον εαυτόν του χάριν αυτής της αγάπης.
-Αγάπησε ψυχή ολόθερμα τον Ιησού Χριστό.Αυτόν να θεωρείς φίλο σου,Αυτόν,που έστω και αν όλοι σε εγκαταλείψουν,δεν θα σε αφήσει ποτέ,ούτε θα επιτρέψει να καταστραφείς.
-Αν σε κάθε σου ανάγκη επικαλείσαι τον Ιησού Χριστό,θα Τον έχεις πάντοτε κοντά σου.Αν ο Χριστός είναι μαζί σου,κανείς εχθρός δεν μπορεί να σε βλάψει.
-Να είσαι ταπεινός και ειρηνικός και ο Ιησούς Χριστός θα είναι μαζί σου
-Να είσαι ευσεβής και πράος και ο Ιησούς Χριστός θα είναι μαζί σου.
-Κάνε τον Ιησού Χριστό βασιλιά της καρδιάς σου και θα είσαι πάντα ευτυχισμένος.

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ένα πρωτότυπο συνέδριο ψηφιακών μέσων! Γράφει ο π.Νεκτάριος Πόκκιας


Στην Αθήνα βρέθηκα την περασμένη Πέμπτη παρακολουθώντας το 1ο διεθνές συνέδριο ψηφιακών μέσων και ορθόδοξης ποιμαντικής το οποίο έγινε από 7 έως 9 Μαίου στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace στη Βουλιαγμένη, υπό την υψηλή αιγίδα του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου. Ένα συνέδριο το οποίο διοργάνωσε το ινστιτούτο έρευνας διάσωσης και προβολής πνευματικών και πολιτιστικών παραδόσεων *Άγιος Μάξιμος ο Γραικός* -το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως με την ιστοσελίδα πνευματικού περιεχομένου Πεμπτουσία (www.pemptousia.gr
 
)- σε συνεργασία με τις ορθόδοξες διαδικτυακές πύλες (www.myocn.net
 
 ) όργανο της Συνόδου των κανονικών Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και (www.bogoslov.ru
 
) τμήμα Θεολογικής μόρφωσης του Πατριαρχείου Μόσχας.
75 ομιλητές ειδικοί επί του θέματος, Ορθόδοξοι κληρικοί και λαικοί από 21 χώρες εκπροσωπώντας όλες τις δικαιοδοσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, παρέθεσαν τις απόψεις τους τεκμηριώνοντας με επιχειρήματα ότι αυτό το άνοιγμα της Εκκλησίας μας στην

κοινωνία πρέπει να γίνεται με σύνεση και διάκριση, να είναι το μέσο και όχι ο αυτοσκοπός και να μην υποκαθιστά την άμεση και προσωπική σχέση ποιμένος και ποιμενομένου.
Ρηξικέλευθη ήταν η άποψη του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Πατάρων Ιωσήφ ο οποίος καταγόμενος από την Αργεντινή διακονεί στην Ιερά Μητρόπολη Μπουένος Άυρες και ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Εκκλησία πρέπει να είναι γνήσια και όχι εναλλακτική μορφή πνευματικότητας γιατί κατέχει την αλήθεια και γίνεται μαρτυρία πίστεως. Το διαδίκτυο είναι ο νέος Άρειος Πάγος και εμείς πρέπει να μιμηθούμε τον Απόστολο Παύλο στην μετάδοση της παρακαταθήκης μέσω του διαδικτύου.
Εντυπωσιακός ήταν και ένας άλλος Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, ο Μητροπολίτης Χονγκ Κογκ Νεκτάριος, ο οποίος μίλησε για τα καλά του διαδικτύου λέγοντας ότι σε ένα μέρος όπως η Κίνα μέσω αυτού του τρόπου δίνεται το στίγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Άπω Ανατολή. Από το διαδίκτυο παρέχονται πληροφορίες για την Ορθόδοξη Εκκλησία ,τους Ναούς, τους Ιερείς και τον Επίσκοπο. Αναγκαστικά έπρεπε να ακολουθηθεί αυτός ο νέος δρόμος του «μεταξιού» των νέων τεχνολογιών και του κυβερνοχώρου και στην Ιεραποστολική αυτή Μητρόπολη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Εάν έλθει κάποιος στο Χονγκ Κογκ πρέπει μέσω χαρτών της google να ψάξει να βρει τον έβδομο όροφο μιας πολυκατοικίας για να βρεθεί στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά και στα Γραφεία της Μητροπόλεως.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεκτάριος μίλησε όμως και για τους πνευματικούς κινδύνους του διαδικτύου με τους «μακρόθεν» Ιεραποστόλους και την χωρίς διάκριση επέμβαση από κάποιους που έχουν ζήλο «ου κατ΄επίγνωσιν» και θέλουν να κατηχήσουν τους Ασιάτες παραθεωρώντας τις ιδιαιτερότητες τους αλλά και το ότι ξέρουν λίγα πράγματα για την Ορθοδοξία . Αυτή η προσέγγιση στους χριστιανούς «πρώτης γενεάς» όπως πολύ εύστοχα τους αποκάλεσε ο Σεβασμιώτατος , ελλοχεύει ποικίλους κίνδυνους. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να κατηχηθούν παιδαγωγικά. Όπως λέει ο Απόστολος Παύλος πρώτα θα δώσεις το «γάλα» της πίστεως και μετά θα δώσεις «στερεά» τροφή και θα μπεις στα βαθειά θεολογικά μιλώντας για νήψη, άσκηση, προσευχή. Μόνο όταν ωριμάσει κάποιος πνευματικά, μόνο τότε μπορεί να γίνει εύπεμπτη η υψηλή διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.
Ερχόμενος το βράδυ της Παρασκευής με το αεροπλάνο, πίσω στη Ρόδο μετά από τόσες εισηγήσεις και απόψεις που άκουσα, σκεφτόμουν τα εξής: Μήπως τελικά πρέπει το διαδίκτυο να το δούμε σαν δώρο του Θεού και εμείς απλά να βάλουμε κάποιους κανόνες και φραγμούς; Οι ακαριαίες ταχύτητες έφτιαξαν ήδη την διαδικτυακή κοινωνία στην οποία η Εκκλησία έχοντας συσσωρευμένη πνευματική δύναμη καλείται να πρωτοστατήσει και πάλι, χωρίς φοβικά σύνδρομα.
Τελικά αν ο Θεός μίλησε μέσω μίας όνου στην περίπτωση του Βαλαάμ γιατί να μην μπορεί να απευθύνει το μήνυμα Του και μέσα από τα σύγχρονα ανθρώπινα τεχνολογικά επιτεύγματα;